23 Kasım 2015 Pazartesi

Hattat Laz Ömer Vasfi Efendi,Trabzoni

Ömer Vasfi Efendi, Trabzonlu'dur. Hangi tarihte doğduğu ve İstanbul'a ne zaman geldiği bilinmiyor. Zamanın hattatları arasında 'Laz Ömer' ismiyle meşhurdu. Önceleri Hafız Yusuf'tan, sonra Yamakzade Salih Efendi'den sülüs ve nesih yazdı.Enderun-u Hümayun yazı hocalığına tayin edildi. Enderun-u Birun'da çok değerli hattalar yetiştirdi.Habib Efendi,güya saymış yahut defterini görmüş gibi "Müteehhirin beyninde,ondan ziyade sahibi şakird ve hünerinde onun kadar muktedir yok idi" hükmünü verdikten sonra "Cezayirli Hasan Paşa'nın isteği üzerine yazdığı Mushaf-ı Şerif, Mısır Kahire Hazinesi'nde bulunmaktadır" diyor. Kasımpaşa Kışlası'ndaki caminin, kışla kapılarının yine o civardaki Hasan Paşa Çeşmesinin ve Anadolu Feneri'ndeki Sultan Mahmud'un yaptırdığı çeşmenin yazıları Ömer Vasfi Efendi'ye aittir.15 Şaban 1240 (1824)'de İstanbul'da vefat etti.Habib Efendi"Seng-i nişanı,azamı şakirdanından Mustafa Hilmi Hakkakzade yazısıdır" diyorsa'da merhumun çırağı "ÖmerülHilmi" tarafından yazıldığı kitabenin altında görülüyor.Habib'in kitabeyi görmediği anlaşılıyor.Kabristanı KaracaAhmed'de medfun Şeyh'ül-hattatin Hamdullah Efendi'nin civarındadır.

Kitabe-i Kabri
"Enderun-ı Hümayun hocası merhum ve mağfur,el-muhtaç al-i rahmet rabbe el-kadir Şeyh'ül-Hattatin Trabzoni ÖmerülVasfi Efendi'nin ruhi şerifiçün ve cemi'i ehli imanın ervahına lillahilfatiha 15.Ş.1240"

Böyle büyük bir hattata dair muasırı ve meslek dışı olan zevatın bir satır yazmamalarına ve emsali hattatini benam hakkında reva gördükleri kayıtsızlığı bunada tatbik etmelerine ne kadar teessüf edilse azdır."Ceza,cinsi ameldendir" mealine muvafık bulunulup ekseri nısyane mahkum ve eserleri madum olmuştur.

Ömer Vasfi Efendi'nin oğlu Osman Şakir Efendi'ninde hattat olduğu ve H.1250 yılında vefat ettiği şehir hattatı Abdullah Zühdi Efendi'nin defterinde mukayyed ise de terceme-i hali ve yazısı bulunamadı(Sitemizde Osman Şakir kısmına bakınız).Nasıl bulunacak? En büyük hattatların hali bulunamazken diğerlerini nasıl bulunsun.

Kaynak: Son Hattatlar, İbnü'l-Emin Mahmud Kemal İnal


2016 senesinde Ömer Vasfi Efendi'nin torunlarından Sayın Verda AKÇAL benime kontağa geçerek hazırladığı soyağacı hakkında bazı bilgiler verdi.Kendisine çok teşekkür ederim.Sayın Akçal'ın verdiği bilgilerde,Ömer Vasfi Efendi'nin İbrahim Ethem adında bir oğlu daha olduğunu ve 21 yaşında vefat ettiği vardı.
2018 senesinde değerli insan Burak Çetintaş ve Abdullah Rüşdi KİŞİ,hattatın kayıp olan mezar kitabesini bularak fotoğrafını bana gönderdi ve hattatın ruhunu şaad etti.

İbnü'l-emin'in bu kitabeyi görmeden yorum yaptığı anlaşılıyor,kitabeyi yazan kişiyi yanlış yazmış doğrusu,kitabeyi yazan Ömer Vasfi'nin talebesi Hakkakzade Mustafa Hilmi efendidir.

Maalesef değerli insanlara ne kadar önem verdiğimizin göstergeside buydu,kırılıp yüzüstü yere atılmış...














6 yorum:

  1. ömervasfi ve oğlu osman şakir soy ağacında dedemdir kendileri hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  2. ömer vasfi ve oğlu osman şakir soy ağacımda dedelerimdir kendileri hakkında geniş kapsamlı bilği edinmek istiyorum yardımcı olabilir misiniz ?ecz_altug@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer Vasfi Efendi ve oğlu'nun yeni bilgileri girilerek bugün güncellenmiştir.Arşivimizde bulunan bütün bilgiler ancak bu kadar umarım elimize fazla bilgiler gelir.Saygılarımızla

      Sil
  3. laz ömer vasfi efendi'nin kabri şeyh hamdullah'ın bulunduğu sofanın karaca ahmed'den tarafta diğer bölümdedir. kabir taşı da talebesi "mustafa hilmi" tarafından yazılmıştır.

    YanıtlaSil
  4. 2017 kasım ayında gördüğüm zaman maalesef mezartaşı yüzüstü yıkılmış ve başındaki sarık kısmı kırılmış vaziyette idi.

    YanıtlaSil