24 Ocak 2016 Pazar

Hattat İsmail bin İbrahim Dede Bağdadi

Hattat İsmail,Bağdat'lıdır.Babası İbrahim Dede Mevlevihane Şeyhi idi.Kendisi sülüs ve neshi Mehmed Hilmi'den öğrenmiş ve icazet almıştır.III.Mustafa adına okunan hutbe ve duaları içine alan H.1174 tarihli bir risalesiyle H.1175 tarihli bir murakkasını gördüm.
ŞEVKET RADO-Türk Hattatları

Hattatın 2016 senesinde çok nadir olan bir eserlerinden birinin ketebesini sağolsun mücellid Fatih Hündür kardeşim kolleksiyonundan fotoğrafını çekip gönderdi.Böyle değerli insanlar sayesinde bir çok hattatımızın ruhu şaad oluyor,çok teşekkür ederim.Mustafa ÜZEL

2020 senesinde değerli insan Necmi Atik beyefendi, hattatın bir eseriyle ilgili bilgileri ve fotoğrafını göndermiştir, Allah razı olsun.

"İsmail Bağdâdî’nin Antalya Etnoğrafya Müzesi’nde yer alan Hılye-i Şerîfe eseri 63.22.72 envanter numaralı, 1168/1754 tarihli, sülüs, nesih ve muhakkak hüsn-i hat tarzlarıyla yazılmıştır. 21x57 cm ebatlarındaki Hılye-i Şerife Antalya Müzesi’ne 20 Nisan 1972 tarihinde Topkapı Sarayı Müzesi’nden gelmiştir.

Hılye-i Şerîfe’nin en üst kısmında süsleme olduğunu düşündüğümüz bölümün içi, anlaşılmaz bir şekilde yanarak yok olmuştur. İlk satır muhakkah hüsn-i hat tarzı ile yazılmış Besmele ile başlamakta, sülüs hüsn-i hat tarzı ile sağ üst köşesinde dâire içerisinde “Ebû Bekir radıyallâhu anh”, sol üst köşesinde dâire içerisinde “Ömer radıyallâhu anh”, sağ alt köşesinde dâire içerisinde “Osman radıyallâhu anh” ve sol alt köşesinde dâire içerisinde “Ali radıyallâhu anh” yazmaktadır.

Eserin göbek kısmı dış çerçevede hilâl ve hilâlin içinde dört dâireden oluşan bir tasarıma sahiptir. İlk dâirede nesih hüsn-i hat tarzı ile Hz. Ali’den (r.a.) rivâyet edilen hılye-i şerife yer almaktadır. İçteki ikinci dâirede ….. den rivâyet edilen, Arapçası altın yaldız nesih hüsn-i hat tarzı ve satır altındaki Türkçe açıklamalarıda beyaz mürekkep ve icâzî hüsn-i hat sanatı tarzı ile ikinci bir hılye-i şerife bulunmaktadır. İçteki üçüncü dâirede nesih hüsn-i hat tarzı ile “Tevecceh haysü şi’te fe-inneke mansûrun”, “İstediğin tarafa yönel (Yâ Muhammed) sen yardım olundun”  ve içeride tam ortada yer alan  dördüncü dâirede icâzî hüsn-i hat tarzı ile “Allahu vahdehû lâ şerîke lehû Muhammedun rasûlullâhi”, “Allah birdir O’nun ortağı yoktur, Muhammed Allah’ın rasulüdür” yazılıdır.

Hılye-i Şerîfe’nin etek kısmının başlangıcında sülüs hüsn-i hat tarzı ile  âyet-i kerime, sağ alt tarafında yukarıdan aşağıya “Şeklü mühri nübüvveti Muhammedin el-Mustafâ”, “Muhammed Mustafâ’nın Peygamber mührünün şekli”, sol alt tarafında aşağıdan yukarıya “sallallâhu ‘aleyhi Teâlâ ‘aleyhi ve sellem”, “Allahu Teâlâ ona salât ve selâm eylesin” yazmakta, etek kısmının alt ortasında ise şu açıklama yer almaktadır: “Bu mührü şerîfin bâtınında (ortasında) olan üç satırın her birisi bir rivâyet üzere keteb olunmuştur (yazılmıştır). İmâm Tirmizî hazretleri nakil eylediği üzere rivâyet olunur ki; Bu mührü şerîfin fevâidinden (faydalarından) birisi budur ki, her kim abdest ile sabah vaktinde nazar eylese akşama dek ve ay evvelinde (kamerî ay) nazar eylese âhirine dek ve yıl evvelinde (hicrî yıl) nazar eylese gâyetine dek cemi’i belâ ve âfetlerden emîn ola. Ve sefer eylediği vakit nazar eylese ol sefer ona mübârek ola ve’s-selâm. Ketebehu ed’afü’l-küttâbi İsmâ’il eş-şehîrü’l-Bağdâdî ‘aleyhi e’ânehu’l-Meliku’l-Hâdî senete semânun ve sittîne ve miete ve elfün (Bunu hattatların an zayıfı Bağdâdî diye meşhûr İsmâil yazdı -Melik ve Hâdî olan (Allah) ona yardım eylesin- 1168 senesi)."

Sayın Necmi Atik'in gönderdiği eserin fotoğrafıdır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder