Gülbün Mesara-Türk Sanatında İnce Kağıt Oymacılığı(Katı) S.17
2020 senesinde sayın Necmi Atik Beyefendi, hattatın bir eseriyle ilgili bilgileri ve fotoğrafını aşağıdaki açıklama ile göndermiştir. Allah razı olsun.
"Mücellid Mehmed Rif’at Efendi’nin Antalya Etnoğrafya Müzesi’nde bulunan eseri beş satır hâlinde celî sülüs ile yazılmıştır. İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi’nden gönderilmiş ve 20 Nisan 1972 tarihinde Müze Envanter Defteri’ne 32.21.72 no ile kayıtlı olan eser 64x76 cm ebatlarındadır. Eser “Mücellid Mehmed Rif’at” ketebeli ve 1282/1865 tarihlidir. Ayrıca eser, sol alt köşede bulunan “amelü Süleyman” yazısıyla, sanatında mâhir katı’ ustası Süleyman Efendi tarafından çok başarılı bir şekilde kat’edilmiştir.
Mücellid Mehmed Rif’at Efendi’nin hat sanatındaki yüksek seviyesini ve kudretini ortaya koyan eser, Gavsü’l-a’zam Seyyid Abdülkâdir Geylâni Hazretleri’nin (ö.1166) meşhûr sözlerinden biri olan ve hattatlar tarafından çeşitli hüsn-i hat tarzlarında yazılagelen beyit ile başlamaktadır. Hattatlar tarafından çeşitli tarzlarda yazılan beyite, Mücellid Mehmed Rif’at Efendi tarafından üç satır daha ilâve edilmiştir. İlâve edilen satırların hattata mı, yahut başka birisine mi âit olduğu konusunda yaptığımız araştırmalarda bir bilgiye ulaşılamamıştır. Eser şöyledir:
Beyitin Türkçe okunuşu:
Lî hamsetün utfî bihâ harre'l-vebâi'l-hâtıme
El-Mustafâ ve'l-Murtezâ ve'bnâhümâ ve'l-Fâtıma
Tehasssantü bi-Bismillâhi ve tevesseltü bi-Rasûlihi’l-kerîm
Şâziratün nâsıratün erîşâ bedîşâ emrun ve agrafît
Rıdvânullâhi Te’âlâ ‘aleyhim ecma’în
Beyitin Türkçe mânâsı:
“Vebâ ateşi gibi içeriden beni saran, yok etmek üzere gözlerimin içine kadar her yeri yakan cehennem ateşini şu beş şeyle söndürürüm. Hz. Mustafa (s.a.v.), Aliyyü’l-Murtazâ, evlatları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Efendilerimiz ve Hz. Fâtımâ annemiz (r.anhüm). Allah’ın ismine sığındım ve şerefli rasûlünü vesîle edindim, parlak, gâlip, …………., Allahu Te’âlâ hepsinden râzı olsun”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder