15 Ocak 2021 Cuma

Hattat Arkın Ongan

01.07.1978 tarihinde Enschede/Hollanda’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Manisa’da tamamladıktan sonra, üniversite eğitimini Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü  Lisans Mezunu olarak Tamamladı.(2002)

​ Hat sanatına 2004 Yılında Celal Bayar Üniversitesi Matematik Öğretmenlerinden Osman KILIÇ hoca ile başladı.

​2006 yılında Hattat Yusuf SEZER Hoca ile 10 yıl Nesih yazı üzerine meşk ettikten sonra, 2016 yılında icazetnamesini almaya hak kazandı. 2010 yılından bu yana Hattat Enes Huri den Sülüs, Nesih,Rika yazılarında, Hattat Nihat Kağnıcı’dan da Talik alanında dersler almaya başladı. Meşkleri halen devam etmektedir. ​ Hocalarının müsaadesiyle, henüz icazet almamışken, bir çok yerde Hüsn-i Hat dersleri verdi. 2009 yılında Hocası Osman Kılıç’ın sağlık nedenleri dolayısıyla devam edemediği, Manisa Belediyesi MASMEK Kurs Merkezi’nde Hüsnü Hat derslerine başladı (2009-2010). 2010 yılından itibaren de Manisa ve İzmir’ de bir çok özel sanat merkezinde hat dersleri vermektedir. 2016’dan bu yana özel kurumlardaki derslerinin yanı sıra, Manisa İl Kültür Müdürlüğünde Gönüllülük esasına göre Hüsn-i Hat ile ilgili bilgilendirme, teknik gösterme çalışmaları ve proje danışmanlığı yapmaya başladı. Bu çalışmalarına, 2018 yılında yine gönüllülük esasına göre, Manisa Yazma Eser Kütüphanesinde Hat Dersleri vermek ve Proje danışmanlığı yapmak da eklendi.

2010 yılında Manisa Muradiye Cami Külliyesinde ilk atölyesini açtı. 2014 yılında eşi Suna Ongan ile ortak bir atölye açarak hizmetlerine devam etti. 2019 yılında, eşi Suna Ongan İle birlikte çalıştığı atölyelerini, Manisa Şehzadeler Belediyesinin geleneksel sanatlar projesi kapsamında kullanıma sunduğu Kurşunlu Handa, adlarına tahsis edilen tarihi atölyelere taşıdı ve çalışmalarını halen buradan devam ettirmekte.

2020 yılında Mali müşavir olarak hizmet verdiği Muhasebe sektöründeki 19 yıllık faaliyetini sonlandırarak, Manisa Celâl Bayar Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı ve Hat sanatı başta olmak üzere geleneksel sanatlarımız hakkında dersler vermeye başladı. Ayrıca yine Manisa Celâl Bayar Üniversitesi bünyesinde bulunan Manisa Mevlevihane’sinin sorumluluğu ile görevlendirildi.

2020 yılı itibari ile, şahsi ve karma olmak üzere toplam 22 adet sergiye katıldı.

Sanatçının; Manisa Sağlık Müzesi, Manisa Mevlevihanesi ve İzmir Kağıt Müzesinde eserleri bulunmaktadır. Ayrıca, Yerli ve yabancı sanatseverler ile, yerli ve yabancı bürokratlarda toplamda 900 civarı çalışması bulunmaktadır.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder