Konya Biçyemez Mahallesi’nde 1924 yılında doğdu.Babası Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Alata (Balcılar) Köyü’nden Abdülkerim Efendi’nin oğlu, Konya ulemasından Kaşıkçı Ali Rıza Efendi (1300 / 1884 - 1969)’dir.
İlk hat derslerine Medine’de Konyalı Hattat Ali Rıza Efendi’den başladı. Mısırlı ünlü Hattat Seyyid İbrahim Efendi’den istifade etti. Ayrıca Hattat Halim Bey’den (Özyazıcı) (1898-1964) ve Hattat Hamid (Aytaç) Bey’den (1891-1982) de yazı dersleri alarak ondan da icazet almaya muvaffak oldu. Hamid’in kendisine teklifi ile yazdığı sülüs (innessalâte… Sure 4 A.103) ayet-i celîlesine icazet aldı.
1370 Hicri yılında Mescid-i Nebevî’nin ilk genişletme çalışmalarında pencerelerin dış cephelerine sülüs yazı ile Kelime-i Tevhit, Mescid-i Nebevî’nin içindeki üstü açık ilk sahanın duvarlarına Sahabe-i Kiram ve Tabiin-i izam’la birlikte, büyük imamlardan bazılarının isimlerini yazdı. Bundan bir müddet sonra da, Harem-i Şerifin bütün kapılarının adlarını sülüs yazı ile mermer üzerine yazma şerefine mazhar oldu. Yazı koleksiyonu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından bastırıldı. Üstadın bu kıymetli eserinde, Faysal bin Fahd bin Abdülaziz, Ekmeliddin İhsanoğlu, Ahmet Ziya (Hacı Veyiszade İbrahim Efendi’nin oğlu), Dr. Ali Kemal Belviranlı (1923-2003), M. Uğur Derman, Hattat Hasan Çelebi’nin birer takriz yazısı bulunmakta, sanatı ile ilgili geniş bilgi verilmektedir. 1993 yılında neşredilen bu kıymetli eser, sahasında koleksiyonların en zenginlerinin başında gelmektedir.13 Kasım 2014 tarihinde, 90 yaşında Medine-i Münevvere’de vefat etti. Ertesi gün, ikindi namazını müteakiben Medine-i Münevvere de Cennetü’l Bâkî’ye defnedildi.
KAYNAKLAR
Ali Rıza, İmdadü’l-Müslimin, Şuur Yayınları, Konya, s. 165.
Bedaiü’l-Hattiye mina’r-Ravdati’m-Nebeviyye, IRCICA Yayınları, İstanbul 1993. Ertuğrul Düzdağ, Üstat Ali Ulvi Kurucu. Hatıralar 1, Kaynak Yayınları, 2007. Hüseyin Öksüz, “Abdullah Rıza”, Konya Ansiklopedisi, C. 1, s. 9 – 10. Mehmet Ali Uz, Konya Alim ve Velileri, Meram Belediyesi Yayınları, Konya, s. 556. Yaşayan Konyalı Sanatçılar ve Eserleri. Selçuklu Belediyesi Yayınları, 1998.
Hattatlar Ansiklopedisine hoş geldiniz/Welcome to Encyclopedia of Islamic Calligraphers. Aklam-ı sitte'ye gönül verip aşkını anlatmaya çalışan tüm hattatlarımıza teşekkür ederiz.Amacımız bilinen olduğu kadar tarihte kaybolup gitmiş olan kayıtlarda bulunmayan kalem aşıklarını araştırmak ve onları günyüzüne çıkarmaktı,Sayfayı ziyaret edenlerden ricam yanlışlarım için beni bağışlasın ve uyarsın.MUSTAFA ÜZEL ARAMA BÖLÜMÜ SOL ÜST KÖŞEDEDİR
10 Ocak 2016 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder