Hayatı hakkında yeterli bilgi yoktur. Babası Keçeci Süleyman Efendi'dir. Ebû Bekir Râşid Efendi'den (ö. 1197/1783) sülüs, nesih yazılarını meşk ederek 1181/1767'de icâzet aldı. Hat san'atı sâhasında gösterdiği başarı sebebiyle Galatarasarayı ikinci hat hocalığına tâyin edildi. Şehzâdeliğinde II. Mahmud'a hocalık yaptı ve kendisine icâzet verdi. İcâzet cümlesini Türkçe yazan hattatımızdır. Muharrem 1247/ Haziran 1831'de vefat eden Kebecizâde Karacaahmed Kabristanı'na defnedildi.
Hat San'atımız bakımından önemli olan, kendi terkibi "silsile-i hattâtîn" adlı eserinde yirmi Kur'an-ı Kerîm, üç Şifâ, 150 kadar delâilü'l-hayrat ve en'am, 1150 kadar duânâme, 250 kadar Hafız Osman'ı taklîden hilye-i şerife, 3000 de kıt'a yazdığını kaydediyor.
TİEM, 20, İÜK, A. 6650 numaralarda kayıtlı yazıldığı Mushaf-ı Şerifler, Kubbealtı Akademisi Kültür ve San'at vakfı hat koleksiyonunda bulunan cüz, meşk murakkaı mevcûd eserleri arasında zikredilebilir.
Mustafa Vasıf (çömez) (ö. 1269/1852), Hâfız Mehmed Râşid yetiştirdiği önde gelen hattatlar arasındadır. Ayrıca Mir'at-ı Hattatîn'de: Mehmed Şakir Efendi: Seyyid Kasım İzzet Efendi; Hacı Mehmed Emin Niyâzî; Seyyid Mehmed; Râsim b. İsmâil Efendi'nin de Kebevizâde'den mezun oldukları yazılıdır. (Fehmi İsfendiyaroğlu, Galatasaray Târihi, s. 478; Sicill-i Osmânî, c. IV, s.607)

Hattatlar Ansiklopedisine hoş geldiniz/Welcome to Encyclopedia of Islamic Calligraphers. Aklam-ı sitte'ye gönül verip aşkını anlatmaya çalışan tüm hattatlarımıza teşekkür ederiz.Amacımız bilinen olduğu kadar tarihte kaybolup gitmiş olan kayıtlarda bulunmayan kalem aşıklarını araştırmak ve onları günyüzüne çıkarmaktı,Sayfayı ziyaret edenlerden ricam yanlışlarım için beni bağışlasın ve uyarsın.MUSTAFA ÜZEL ARAMA BÖLÜMÜ SOL ÜST KÖŞEDEDİR
12 Aralık 2015 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder