12 Aralık 2015 Cumartesi

Hattat Esseyyid Mehmed şakir Recai Efendi bin Nureddin

Hattat Esseyyid Mehmed şakir Recai Efendi,Şair, hattat, tarihçi, devlet adamı, hakkâk, müzehhib, mücellit, kemanî, neyzen, bestekâr... kuzatdan Mehmed Tahir efendizade maden kalemi ser halifesi Nureddin efendinin oğludur.H.1218 yılında Sütlüce'de doğdu.Filibeli Mehmed efendiden 13 yaşında icazet aldı ve recai mahlası verildi.h.1291 de vefat etti.Eyüp'te toprağa verildi.
Hafız olduktan sonra Recaî mahlasını aldı. eşi ve iki çocuğunun hastalıklardan ölümü onu perişan ettiyse de yeniden evlenmekte karar kıldı. Rabia Adviye hanım'la evlendi ve bu evlilikten ileride Recaizade Mahmut Ekrem ismini taşıyan, edebiyat dünyamızda sağlam bir yeri olacak bir çocukları oldu.Muharrir Ercüment Ekrem Talu beyin dedesidir.
Mehmed Şakir Recai efendi'nin Çemberlitaş'ta bulunan dillere destan güzellikteki, müze niteliği taşıyan bir konağı vardı. yazma kitaplardan, büyük hattatların değerli eserlerine kadar pek çok barındıran bu konak bir gün yandı ve her şey kül oldu. bu durum Recai Efendi'nin de sonu oldu, üzüntüden öldüğü söylenir.
bir zamanlar pek sevilen, uşşak makamındaki "bu can teşne visâl-ı hazretine" isimli şarkı da onundur..1260 tarihli bir eserini gördüm.

SON HATTATLAR S.309
TÜRK HATTATLARI S.215

Hattatın gördüğüm fotoğrafları ektedir.Mustafa ÜZEL







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder