31 Mart 2016 Perşembe

Hattat Mehmed Said bin Abdullah bin Hüseyin Müneccimbaşızade

Hattat Mehmed Said bin Abdullah,babası vezirlerden Defterdar Osman Paşa'nın akrabasından ve müderrisdir,müneccimbaş iken kadı olmuştu.H.1194 yılında vefat etmiştir.Hüsni hattı Emir Efendi talebelerinden Hafız Elhac Salih Efendi'den yazıp icazet aldıktan sonra Enderun-ı Hümayun'a girmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.435-436
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Abdullah Aralık camii imamı

Hattat Mehmed bin Abdullah,Tophane'de bulunan Aralık tabir olunan iskele civarındaki Payzen Çelebi Camii imamı ve hatibidir.Hüsni Hattı sülüs ve neshi Yedikuleli Seyyid Abdullah'tan temeşşuk edip kendiside çok talebe yetiştirmiştir.H.1178 yılında Süleymaniye yakınında birisine giderken kalp krizi sonucu vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.424
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Bu hattatla ilgili olarak Müstakimzade ile Şevket Rado'nun verdiği bilgiler arasında farklılıklar vardır.Bu nedenle Abdullah Aralık imamı olarak verdiğim kayıtlarada bakınız.Mustafa ÜZEL


Hattat Muhammed bin Abdullah bin Abdurrahman,İbn Kadı Aclun,Necmeddin Ebu el Fazl Şafi Dımaşki

Hattat Muhammed bin Abdullah,Dımaşk'lıdır.İbn Kadı Aclun ve Necmeddin Ebu el Fazl Şafi demekle şöhrettir.İmam Sehavi hüsni hattı hakkında bilgi vermektedir.H.849 yılında tamamladığı Dörtyüz cüzlük et-Tahrir adlı eseri vardır.Kırkbeş yaşında H.876 yılında Belbis'te vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.424
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdullah,Bedreddin bin Muhibuddin Trablusi

Hattat Muhammed bin Abdullah,Trablus'ludur.Bedreddin bin Muhibüddin derlerdi.Babası Nasrani iken İslam'a geçti.Kendisi hattı Yakutaneyi tahsil edip sır katibi ve defterdar oldu.Mısır'da vezirlik yaparken zulum edip,gayri kanuni mallar edinmesinden dolayı Emir Müeyyed Şeyh azarlamıştı.H.824 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:424
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdullah bin Ebibekir bin Abdullah bin Abdülrahim,Ebu Abdullah bin el-Ebbar Belensi Valencia

Hattat Muhammed bin Abdullah,Belensi'dir.Ebu Abdullah bin el-Ebbar derlerdi.Fıkıhçı,müfti,edib,katib,hattat,hafız ve muhaddis idi.İbn Beşküval'in Tekmile yazıp Tuhfetü'l Kadim ve sair eserleri vardır.Tunus'da H.658 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:423
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdullah bin Abdürrahman bin Muhammed,Ebu Abdullah bin Saadet Magribi

Hattat Muhammed bin Abdullah,Magribi'dir.Ebu Abdullah bin Saadet diye bilinir.Mevhub bin Ahmed'den telemmüz etti.H.532 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:423
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdullah bin Muhammed Kirmani Nişaburi

Hattat Muhammed bin Abdullah,Kirman Nişabur'ludur.Hüsni hatda sahib olup zamanında ücretle katiblik ederdi.Saleb'in şakirdidir.Muhammed Nedim'in fihrist'inde H.329 yılında vefat ettiği yazar.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:423
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat El-Vezir Muhammed bin Abdullah bin Hüseyin bin Muhammed Bağdadi,ibn'l-Amid,Üstaz,Ebu el-Feth Katib

Hattat El-Vezir Muhammed bin Abdullah,İbn el-Amid bunlardır.Lakabı Üstaz ve künyesi Ebu el -Feth Katib'dir.Büveyhli devletinden Hasan Rükneddin'e babası vefat edince vezirlik yapmıştır.Ebu't-tıb el-mütenebbi ve diğerlerinin memduhudur.H.360 yılında vefatı Nücum'da yazılıdır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.422-423
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdullah bin Abdullah,Sıbtu el Tevaizi,Maveraünnehiri

Hattat Muhammed bin Abdullah,Maveraünnehirdendir.Sıbtu el Tevaizi demekle maruftur.H.500 yıllarında yaşamıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.422
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdülkerim Ebu Abdullah Sedidüddevle Enbari

Hattat Muhammed bin Abdülkerim,Enbaridir.Ebu Abdullah Sedidüddevle marutur.Elli seneden fazla divan katibliği yapmıştır.Hüsni hatda mahir olduğunu Hariri ve diğer kaynaklarda yazar.Vezirlik dahi yapmıştır.H.558 yılında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:422
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Ahmed bin Mevlana Tahir Rıza

Hattat Ahmed bin Mevlana Tahir Rıza,yazı ve tezhib tarzından hattatın doğu İran yada Afganistan'dan olduğunu sanıyorum.2016 senesinde sağolsun Mustafa Çokol beyefendi fotoğraflarını gönderdiler,o sayede bende kayıtlara geçtim.Kendisine çok teşekkür ederim.Mustafa ÜZEL











Hattat Mehmed Emin bin İzzi bin Abdülkadir bin Mehmed

Hattat Mehmed Emin bin İzzi,şehridir.Atası,Reis'l-Küttab Anbari Mehmed Efendi ve babasıda kitabda geçer.Kendisi Enderun-ı Hümayun'da hüsni hattı süslüs ve neshi Hoca Mehmed Rasim Efendi'den temeşşuk ile icazet almıştır.Kilar-ı Enderun ağayanından iken taşraya çıkıp medrese ile çerag olmuştur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.422
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

30 Mart 2016 Çarşamba

Hattat Mehmed bin Şeyh Abdülfettah

Hattat Mehmed bin Şeyh Abdülfettah,şehridir.babası Koca Mustafa Paşa zaviyesinde hücrenişindi.Kendisi hüsni hattı Damadzade İmam Süleyman Efendi'den temeşşuk ile icazet almıştır.


Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.421
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Nadir bin Abdülgani bin Emirşah bin Mahmud bin Bayezid,Ganizade Nadir

Hattat Mehmed Nadir bin Abdülgani,şehridir.Ceddi Bolu'lu Çelebi kadılardandır.Kendisi Ganizade Nadir Efendi diye biline meşhurlardandır.Sülüs,nesih,rika,celi ve talik ve diğer kalemlerde üstad olup Ahizade Abdülhalim Efendi'den temeşşuk etmiştir.H.1036 yılında vefat edip Nakşibendilerden Mevlanazade Hoca Abid Çelebi Mescidi şerifinde defn olundu.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:421
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Seyyid Mehmed Halim bin Abdülaziz

Hattat Seyyid Mehmed Halim bin Abdülaziz,şehridir.Babası Karaman Hamamı karşısında olan türbenin türbedarı idi.Vefatında aynı yerde defn olundu.Babasının yerine geçti.Hüsni hattı Çömez Molla Ömer Efendi'den talim etmiştir.H.1189 yılında vefat edip Edirnekapısı haricinde Emir Buhari Tekkesi yanında Buhari Yakup merhumun karşısında medfundur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:420-421
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Şeyh Muhammed bin Abdülrahman bin Abdülvehhab bin Ali bin Ahmed,Ebu el-Meali Muhyi es-Sülemi Balebeki

Hattat Şeyh Muhammed bin Abdülrahman bin Abdülvehhab bin Ali bin Ahmed,Balebekidir.Ebu el-Meali Muhyi es-Sülemi demekle maruftur.Hüsni hattı Yakutane yazardı.Doğumu ve vefat ramazandadır.Seksenbeş yaşında iken H.658 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.420
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Nuri bin Abdurrahman Tophaneli

Hattat Mehmed Nuri bin Abdurrahman,Tophane'lidir.Hüsni hattı sülüs ve neshi Aralık Camii imamı Mehmed Efendi'den temeşşuk etmiştir.Hoca Mehmed Rasim'in vefatından sonra Saray'ı-Cedid'e muallim olmuştur.H.1174 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:420
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdurrahman bin İvaz Endulusi

Hattat Muhammed bin Abdurrahman,Endülüsi ve Mısrıdir.Hüsni hattı Yakutaneyi tahsil etmiş,Zahiriyye'de hatib ve Baybarsiyye'de Hanefi imamı idi.Mushaf-ı Şerfi yazmıştır.babası ve biraderi gibi yetmişüç yaşında iken H.852 yılında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:419
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat ait olması muhtemel olan bir H.804 tarihli intihsa bir eser Nuri Osmaniye Kütüphanesinde 2162 numarada kayıtlıdır.Mustafa ÜZEL




Hattat Muhammed bin Abdurrahman bin Hızır bin Muhammed,Hüsameddin bin el-imad el-Hanefi Gazzi

Hattat Muhammed bin Abdurrahman bin Hızır bin Muhammed,Gazzidir.İmadül-katip neslinden olmakla Kadı el-Kuzat hüsmaeedin bin el-İmad el Hanefi demekle maruftur.Safed,Trablus ve Dımaşk'da defalarca kadılık yapmıştır.İmam Sehavi'nin Dav'u el-Lami'sinde yazıldığına göre hüsni hattı Yakutane idi. Sahhihayn,İstiab ve Keşşaf gibi yüz cildden fazla kitabı yazmıştır.Fıkh'ta Manzuma isimli eseri vardır.H.811 yılında doğmuştur fakat vefatı belli değildir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:419
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattatın Nuri Osmaniye Kütüphanesinde H.836 tarihli intihsa bir eseri vardır.Mustafa ÜZEL






Hattat Celaleddin bin Abdurrahman bin Ömer,Celaleddin Hatib Şafi Gazvini Kazvini

Hattat Celaleddin bin Abdurrahman bin Ömer,Kazvinidir.Celaleddin Hatib Şafi budur.Hattı Yakutane idi.Yirmi yaşında iken beldesinde kadı oldu.Şam Dımaşk'ide ifade talimi ederdi.Mısır emirlerinden Nasır bin Kalavun bunu Mısır'a davet etti.Tekrar Mısır'a sonra yine Şam'a gönderildi.Orada yetmişiki yaşında iken H.739 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.418
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdurrahman bin Muhammed bin Abdullah bin Muhammed bin Haffaz,Bedreddin Ebu Abdullah Es-sülemi el-hanefi,ibn el Füveyret Dımaşki

Hattat Muhammed bin Abdurrahman bin Muhammed bin Abdullah bin Muhammed bin Haffaz,Dımaşkidir.Bedreddin Ebu Abdullah Es-sülemi el-hanefi,ibn el Füveyret demekle bilinir.Salihiyye gibi medreselerde eğitim vermiştir.Şair ruhlu bir hattattır.Nücum'ı-Zahire'de şiirleri vardır.H.675 yılında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:417-418
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

27 Mart 2016 Pazar

Hattat Ali Vasfi bin Mustafa

Hattat Ali Vasfi,hattatın 2016 senesinde bir ketebesini mücellid Fatih Hündür kardeşim bana gönderdi,sağolsun bir çok kayıp hattatın bulunmasına ve onların duasını almayı Allah ona nasip etti.Hattatın,Laz Ömer'in talebesi olan Ali Vasfi Efendi olma ihtimali çok düşük,yaşadığı yıllar aynı olmasına rağmen üstadı farklıdır.Bu hattatın üstadı Abdürrahim Efendi'dir.Eserini tamamladığı yıl H.1208 yılıdır.Hüsni hattına bakılırsa iyi bir eğitim aldığı bellidir.Fotoğrafı ektedir.Mustafa ÜZEL


26 Mart 2016 Cumartesi

Hattat Nizameddin Efendi Mevlevi

Hattat Nizameddin Efendi,Mevlevi olup 1319 tarihli bir kıtasını 2016 yılında gördüm.Mücellid Fatih Hündür kardeşim sağolsun hakkında hiç bir kaynakta şu ana kadar malumat bulamadığım bu zatın eserinin fotoğrafını çekmeme izin verdi.İnşallah malumatınıda bulur girerim.Mustafa ÜZEL

Bu yazının Nizameddin Dede'den alıntı olma ihtimali çok fazladır.






Hattat Katı Kat'ı

2016 senesinde gördüğüm kat'ı sanatıyla yazılmış hattatı belli olmayan muhteşem bir eser.Muhtemelen 19. yüzyıl başları.

21 Mart 2016 Pazartesi

Hattat Muhammed bin Abdurrahman bin Hasan Ebu el Hasan Tabib Magribi

Hattat Muhammed bin Abdurrahman,Magribidir.Ebu el Hasan Tabib demekle maruftur.Hüsni hattı zamanının İbn Hilal olanlardandır.H.560 yılında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.417
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Abdülhay Şems Sufi Tebrizi

Hattat Muhammed bin Abdülhay,Tebriz'lidir.Şems Sufi demekle maruftur.Hüsni hattı sülüs,nesih ve bilhassa talikde çok iyiydi.H.803 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.417
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Seyyid Mehmed Said bin Seyyid Abdülhalim bin Seyyid Abdullah bin Seyyid Hasan

Hattat Seyyid Mehmed Said bin Seyyid Abdülhalim,şehridir.Hüsni hattı babasında sonra da İbrahim Dede Efendi'den temeşşuk etmişti.H.1172 yılında  yirmi yaşında iken vefat etti.Dedesi Emir Efendi yakınında medfundur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.417
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Seyyid Mehmed bin Abdülevvel Tebrizi

Hattat Seyyid Mehmed bin Abdülevvel,Tebriz'lidir.Babası Celal Devvani öğrencilerindendir,beldesinde Hanefiyye kadısı olmuştur.Babasında hüsni hattı sülüs ve neshi ve talik tekmil etmiştir.Babasının sağlığında İstanbul'a gelip çeşitli devlet hizmetlerinde bulundu.H.962 yılında vefat etti.Aydınzade tekkesini kuran kişidir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.416-417
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Tahir bin Abbas

Hattat Mehmed Tahir bin Abbas,şehridir.Cibalikapısı dahilinde sakindir.Sarı Yahya Efendi'den hüsni hattı sülüs ve neshi temeşşuk edip icazet almıştır.H.1178 yılında vefat etti.


Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.416
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Aid Ebu Abdullah el-katib Dımaşki

Hattat Muhammed bin Aid,Dımaşk'lıdır.Ebu Abdullah el-katib denirdi.Hazreti İmam Şafi ile aynı senede dünyaya gelip H.232 yılında veya iki sene sonra vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.416
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Sadaka Ebu el-Nahhas Fazıl Bağdadi

Hattat Muhammed bin Sadaka,Bağdat'lıdır.Ebu el-Nahhas Fazıl demekle maruftur.Hüsni hatda zamanında iyi olduğunu Zeyl-i Haride yazar.H.593 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.416
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Süleyman Hatipzade Taraklı

Hattat Mehmed bin Süleyman,Taraklı'da doğmuştur.Hatipzade demekle maruftur.İstanbul'da sülsü ve neshi Hoca Mehmed Rasim Efendi'nin hattını görünce derhal ondan temeşşuk ile icazet aldı.Çoban Çavuş Medresesinde bir odası vardır.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.413-414
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Şerif bin Yusuf Şerafeddin Ebu'l-Vahid Mısri

Hattat Muhammed bin Şerif,Mısridir.Şerafeddin Ebu'l-Vahid demekle maruftur.Bağdat'da Yakut Musta'sımi'den temeşşuk ve hüsni hattı müzakere etmiştir.Yedi cüzde bir Mushaf-ı Şerif yazdığını Zeyl-i Haride yazar.Şair ruhlu birisiydi.H.711 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.414
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattatın 2016 senesinde Sotheby's Müzayedevi'nde H.700 yılında tamamladığı Muhammed bin İsmail'İn Sahih-i Buhari isimli eserini gördüm.Mustafa ÜZEL



Hattat Mehmed bin Süleyman Cilani

Hattat Mehmed bin Süleyman,Cilanidir.H.1001 yılında yazdığı Mushaf-ı Şerif,Müstakimzade tarafında görülmüştür.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:413
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Süleyman bin Kuturmuş bin Türkan Şah-ı Semerkand,Ebu Nasr Bağdadi

Hattat Muhammed bin Süleyman,Bağdatlıdır.Künyesi Ebu Nasr'dır.Babasından kalan mirası yeyince hattatlıkla geçindi.Yetmiş yedi yaşında H.620 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.412
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Şeyh Muhammed bin Said bin Hammad bin Abdullah bin Sunhac bin Hilal,Şerafeddin Ebu Abdullah el-Busuri Magribi

Hattat Şeyh Muhammed bin Said,Mısır'lıdır fakat aslı Mağribidir.Şerafeddin Ebu Abdullah el-Busuri diye meşhur ve Kaside-i Bürde sahibi demekle mezkurdur.Şazeliyye tarikatındandı.Hüsni hattı sülsü ve neshi sahib olup iyi bir katibdir.İbrahim bin Ebi Abdullah bin İbrahim Mısri'den temeşşuk ve asrında bütün hatlarda ilerleme saülamıştır.Seksendört yaşında H.694 yılında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:411-412
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Sad bin Halil bin Süleyman Mısri

Hattat Muhammed bin Sad,Mısri'dir.Babası şehadetinde Şeyhuniyye'nin katibidir.H.867 yılında vefat ettiği İmam Suyuti'nin Tabakat'ında yazar.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.411
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Sad bin Abdullah bin Müflih bin Hibetullah bin Nümeyr Şemseddin el-Katib Makdisi

Hattat Muhammed bin Sad,Makdisidir.Şemseddin el-Katib demekler maruftur.Nucüm-ı Zahire ve diğer kaynaklarda yazıldığı üzere eski sultanlardan es-Salih İsmail'e ve Nasır Davud'a katiblik yapmıştır.H.650 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:411
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

20 Mart 2016 Pazar

Hattat Seyyid Muhammed bin Rıdvan Dımaşki

Hattat Seyyid Muhammed bin Rıdvan,Dımaşk'idir.Şerif Alevi Hüseyni'dir.Hüsni hattı süslüs ve neshde yazmadağı ustalığı ve şairleri zamanının kamili idi.Altmışdokuz yaşına gelmiş iken H.671 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:410-411
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Seyyid Mehmed bin Receb

Hattat Seyyid Mehmed bin Receb,şehridir.Babası Bosna'dan gelip Balatkapısı dahilinde Kesme Kaya isimli mahalde sakin olup kendiside orada doğmuştur.Hüsni hattı sülsü ve neshi Hoca Mehmed Rasim Efendi'den talim edip icazet almıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:410
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Davud bin Cerrah Bağdadi

Hattat Muhammed bin Davud,Bağdat'lıdır.İbrahim Siczi'den küfi hattı tahsil edip İbnü'l-Mutez'in katibiydi.Bu sebeble onun katlinde gizlenmişken bulunup H.296 yılında şehid oldu.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:410
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Pir Mehmed bin Hayreddin

Hattat Pir Mehmed bin Hayreddin,şehridir.Hüsni hattı sülüs ve neshi Abdullah Amasi'den temeşşukla icazet etmiştir.H.964 tarihli Mushaf,Süleymaniye Camiisindedir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:410
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mir Mehmed bin Halil Arnavud Silahdar Ağazade

Hattat Mir Mehmed bin Halil,şehridir.Babası Arnavud Silahdar Ağazade demekle maruf iken üç tuğa sahib olarak vefat etmiştir.Kendisi Enderun-ı Hümayun'da hüsni hattı sülüs ve neshi Saray-ı Amire hocası Kadıköy'lü Mehmed Efendi'den temeşşuk ile icazet almıştır.Tersane eminliği,silahdar ağalığı,çukadar-ı şehriyarı gibi devlet hizmetlerinde bulunmuştur.H.1176 yılında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:409
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Seyyid Mehmed Hakim bin Halil,Kafesdar Bıçakçı Emir Çelebizade

Hattat Seyyid Mehmed Hakim bin Halil,şehridir.Babası Kafesdar Bıçakçı Emir Çelebi merhumdur.Kendisi Ilm-i Nafia'yı Esad Hocadan görmüştür.Sülüs ve neshi İsmail Efendizade Abdi Efendi'den yazıp sonra Devhatü'l-Küttab'In yazan Suyolcuzade Nevib Efendi'den icazet aldı.Mektubi iken silahdar katibi olmuştur.Vaka'i-nüvis olmuştur.H.1184 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.408-409
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Halil Üçanbarlı

Hattat Mehmed bin Halil,şehridir.Hüsni hattı Seyyid Abdullah Efendi'den temeşşuk etti.Teberderan ocağından babası Beyhan Sultan'ın kethudayı teberderan olmuştu.Kendisi darüssade katibi olmuştur.Reis'l-küttab ve defterdar dahi olmuştu.İri olması sebebiyle Üçanbarlı diye meşhurdur.H.1145 yılında vefat ederek Sinan Paşa Medresesi kabristanına defn olundu.Oğlu Abdulkadir ve torunu Mehmed Emin'de kitabımızda geçer.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.408
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Seyyid Muhammed bin Haydar Şirazi

Hattat Seyyid Muhammed bin Haydar,Şiraz'lıdır.H.714 yılında yazdığı teraki-i Murtezaviyye ve Kelimat-ı Haydariyye'si görülmeye değer bir kitab olduğu için bu kitaba yazıldı.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:407
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Hüseyin Şami

Hattat Muhammed bin Hüseyin,Şamidir.Hüsni hattı Hoca Mehmed Rasim Efendi'den tahsil edip halen Şam'dadır.Çok Delail ve sair eserleri vardır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:407
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Said bin Hüseyin

Hattat Mehmed Said bin Hüseyin,şehridir.Babası Elçi Küçük Hüseyin Ağa meşhurlardandır.Kendisi biraderi Sadullah ile beraber Enderun-ı Hümayun'da hüsni hattı Hoca Mehmed Rasim Efendi'den talim etmiştir.Silahşör idi.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:406-407
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mir Mehmed bin Hüseyin Paşa

Hattat Mir Mehmed bin Hüseyin Paşa,şehridir.Babası vezirlerdendi.Kendisi Kımıl Kımıl yada Kamal Kamal???? bey diye maruftur.Şeyh Ahmde Yek-dest Mekki'den ahdı nisbetle Nakşibendi tarikatına dahil olmuştu.Devlet dairelerinde Anadolu muhasebesi ve defter emaneti,ruz-namçe benzeri görevlerde bulunmuştur.Önce Derviş Ali merhumdan sonra Nefeszade Seyyid İsmail Efendi'den temeşşuk etmiş divani,siyakat ve rika gibi bütün hatları öğrenmiştir.Haremeyn'de beş sene kalmış,ve Kudus-i şerif ve sair mukaddes yerlerde ikamet etmiştir.Fındıklı'da Kazasker Molla Çelebi Camii bitişiğinde Şeyh'l-İslam Sadreddinzade Mehmed Sadık Efendi ile medfundur.Osmanzade Taib Ahmed Efendi'nin şu mısrası ile tarihi yazılıdır,"İde cennet Mehmed Beg Efendi menzilin Bari H.1132"

Müstakimzade Tuhfe Hattatin S:406
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattatın 2016 senesinde Sotheby's müzayedeevi'nde yazdığı bir eserin fotoğrafı ektedir.Mustafa ÜZEL


Hattat Muhammed bin Hüseyin Ebu Nasr Kassab Sari el Kes Nişaburi

Hattat Muhammed bin Hüseyin,Nişabur'ludur.Ebu Nasr Kassab demekle maruf ve Sari el Kes lakablıdır.Harezm'de vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.405
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Hüseyin Kethüdazade

Hattat Mehmed bin Hüseyin,babası Hüseyin Kethüda demekle maruftur.Kendisi hüsni hattı Nasuh Paşazade Mir Ömer'den temeşşuk etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:404
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat El-Vezir Muhammed bin Hüseyin bin Abdullah bin İbrahim Zahireddin Ebu Şuca

Hattat El-Vezir Muhammed bin Hüseyin,Kinkiver kalesinde dünyaya gelip İbn Hilal'den yazdığı aşikardır.Zahireddin Ebu Şuca demekle maruftur.Muktedir Halife'ye vezirlik yapmıştır.Hacca gidip bir sene kadar Medine-i Münevvere'de kaldıktan sonra H.487 yılında vefat ile Peygamberzade İbrahim cenabları yan tarafında defn olundu.İbn Hamedani beyanına göre hergün Kuran-ı Kerim'den bir miktar yazardı.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:403-404
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

19 Mart 2016 Cumartesi

Hattat Mehmed Emin bin Hasan

Hattat Mehmed Emin bin Hasan,şehridir.H.1125 yılında dünyaya gelmiştir.Edirne'de Sultan Selim vakfının kitabetini yazmak için gidip oraya yerleşip Haffafzade Hüseyin Efendi'den yirmibeş yaşında iken icazet almıştır.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.403
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Hasan Edirnevi

Hattat Mehmed bin Hasan,Edirne'de Yeni imaret tarafında olup H.1111 yılında doğmuştur.Şeyhzade İbrahim Efendi'den temeşşuk edip icazet almıştır.Eserleri vardır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:403
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat İbrahim Sultan Timuri

Hattat İbrahim Sultan,Timur'un büyük oğlu ve Şiraz valisidir.Hattatın MET museum'da 13.228.2 numarada kayıtlı H.830 tarihinde tamamladığı bir Kuran'ı Kerim vardır.Fotoğrafı ektedir.Mustafa ÜZEL
Ayrıca Atatürk Kitaplığında hattatın bir eserini daha gördüm.Mustafa Üzel








Hattat Mehmed bin Hasan Arnavudzade

Hattat Mehmed bin Hasan,şehridir.Arnavudzade demkle maruftur.Şehremini çarşısında attar idi.Hüsni hattı sülüs ve neshi Mimar Acem Tekkesi Şeyhi Seyyid İsmail Efendi'den tahsil ile icazet almıştır.Yüzyetmişden fazla Mushaf'ı Şerif yazmış ve seksen yaşına varmışken H.1169 yılında vefat etmiştir.Biraderi Hafız Ahmed Efendi'de kitabımızda geçer.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.403
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Hasan Cizyedar

Hattat Mehmed bin Hasan,şehridir.Babası Mühtedi Koca Cizyedar diye maruftur.Hüsni hattı sülüs ve neshi Hoca Mehmed Rasim Efendi merhumdan temeşşukla icazet almıştır.Üstadı bir mushaf-ı şerif yazdırmıştır.Kendiside babası gibi cizyedar'dır.H.1176 yılında hacca gidip vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:402
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Hasan İmamü'l-Hac Hafız Efendi Yorosi Beykoz

Hattat Mehmed bin Hasan,şehridir.Beykoz mukabilinde Sarıyer isimli kariyede Ali Kethuda camii'nde hatib ve İmamü'l-Hac Hafız Efendi diye maruftu.Hüsni Hattı sülüs ve neshi İpçi Hüseyin Efendi'den tahsil edip icazet almıştır.H.1170 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:403
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Dede bin Hasan Sirozi

Hattat Mehmed Dede bin Hasan,Siroz'ludur.Hüsni hattı sülüs ve neshi Hoca Mehmed Rasim Efendi'den temeşşuk ile icazet almıştır.Dırağman camii müezzinlerindendir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:402
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed Hüseyin bin Hasan Ali Kazvini Gazvini

Hattat Muhammed Hüseyin bin Hasan Ali,Kazvin Tebriz'lidir.Hüsni hattı sülüs,nesh ve talik ve sair aklamı zamanının üstadlarından almıştır.H.982 yılında yazdığı Mushaf-ı Şerif İstanbul'da eski sadrazam Bayram Paşa Türbesindedir.Takvimü't-tevarih'te 986 yılında vefat ettiği yazan Katib Çelebi olan Muhammed bin Hasan budur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.398
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Hasan bin Ali el-Nevaci

Hattat Muhammed bin Hasan,Nevac'tan(Mısır'da bir kariyedir).Hüsni hattı Yakutanede kemali İmam Sehavi'den Süllem'de yazar.Şafi idi.Gaysun Münhemirün isminde ve Halbetü'L-Kümeyt isimli eseri vardır.Seksendört yaşında iken H.859 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.398
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Hasan bin Nasrullah Kadı Selahaddin bin es-sahib Bedreddin el-Fuvvi Mısri

Hattat Muhammed bin Hasan,Mısır'lıdır.Kadı Selahaddin bin es-sahib Bedreddin el-Fuvvi olarak maruftur.Beldesinde çeşitli devlet hizmetlerinde bulunurdu.Hüsni hatda kemali vardır.H.841 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:398
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Hasan bin Muhammed bin Yusuf Fasi

Hattat Muhammed bin Hasan,Fas'lıdır.Din ulemasıydı.Hanefidir.Hüsni hatda Yakutane'yi başarana kadar devam etmiştir.İmam Şatıbi'nin Hırzu el Emani adlı kasidesini şerh eylemişdir.H.656 yılında yetmiş yaşında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:398
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Hasan bin Muhammed bin Ali Hamdun Kafi'd-devle,Kafi'l-Küfat,Bahaüddin ve Ibn Ebu Sadül Muaddil

Hattat Muhammed bin Hasan,Bağdadi Kafi'd-devle,Kafi'l-Küfat,Bahaüddin ve Ibn Ebu Sadül Muaddil dahi derlerdi.Müstencidiyye devletindendi.Oniki cild tezkiresi,maarif ve adab u tevarihtir.Hatda Hilalanedir.H.562 yılında vefat etti.Lakin İbn Halikan bu tarihten 5 yıl önce vefat ettiğini yazar.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:397-398
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Şeyh Muhammed bin Hasan Sincari

Hattat Şeyh Muhammed bin Hasan,Sincaridir.Hüsni hattı tahsil edip hatta yüz otuz beş beyit ile İbn Hilal'den itibaren hattın kurallarını anlatan nazım ve risalesini iki bölüm olarak yazmıştır ki-çevirisini yaptığımız Habib Efendi'nin Hat ve Hattatan kitabının sonunda bu vardır-,Bu risaleyi Mizat el-Mücevvid diye ayırmıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.397
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ceyya Cemaleddin Şerefü'l-küttab Bağdadi

Hattat Muhammed bin Ceyya,Bağdat'lıdır.Cemaleddin Şerefü'l-küttab denirdi.Hüsni hattını Haride eserlerini ve sair asarını irad eder.H.672 yılında hayattaydı.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:397
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Berekat bin Muhammed Kemaleddin bin Keyyal Dımaşki

Hattat Muhammed bin Berekat bin Muhammed,Dımaşkidir.Kemaleddin bin Keyyal diye bilinir.Hemşehri olduğu İbn Müflih Muhammed bin İbrahim'den temeşşuk ile talim etti.H.1027 yılında vefat etti.Bab-ı Sagr'de medfundur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:396
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Berdad bin Sveyd Mervezi

Hattat Muhammed bin Berdad,Mervezidir.Nücum-ı Zahire'de yazdığına göre hüsni hatda kemali olmakla Halife Memun'ın katibi idi.Vezir dahi olmuştu.Samarra'da H.230 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:396
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Münşi bin Bedreddin Akhisarı

Hattat Mehmed Münşi bin Bedreddin,Akhisar'lıdır.Tefsir-i marufu vardır.Hüsn hattını Hülasa'da Emina yazar.Şükrüllah Halife'den tahsil etmiştir.Mısır kalemi kadılarından olmuşken H.982 yılında Şeyh'l-harem Sinan Sünbüli yerine Şeyh'l-harem olmuştur.Hekim Çelebi Efendi'den ahzı tarikat etti.H.1001 yılında vefat ve Baki'de defn olundu.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.390
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Eyyub Eyyubizade

Hattat Mehmed bin Eyyub,şehridir.Eyyubizade demekle maruftur.Hüsni hattı sülüs ve neshi Nefeszade İsmail Efendi'den temeşşuk ve hattı taliki dahi öğrenmiştir.Şeyh Seyyid Mehmed Vahdi Efendi'nin damadıdır.Şeyh-ül İslam şehid Seyyid Feyzullah efendinin hizmetindeyken onun şehadetiyle Süleymaniye medresesi dahiline alınmıştır.H.1128 yılında vefat etmiş ve edirnekapısı haricinde medfundur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.394
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mir Mehmed bin İsmail Mekki

Hattat Mir Mehmed bin İsmail,Mekki'dir.Babası Koyun Bey eski sadrazam Elmas Paşa'nın biraderidir.Diyarbakır'dan Mekke'ye gidip orada yerleşikken büyük oğlu vefat etti.Babası vefat ettiğinde İstanbul'a gelip Enderun-ı Hümayun'a dahil olup Nuri Mehmed Efendi'den tahsil ile icazet almıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:394
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattatın Michigan University Library'de H.1181 tarihinde tamamladığı bir Delail el-Khayrat'ını gördüm.Fotoğrafları ektedir.Mustafa ÜZEL




Hattat Mehmed Enis bin İsmail Kelemser Efendizade

Hattat Mehmed Enis bin İsmail,şehridir.Babası yeniçeri ocağında efendi olmuştur.Kelemser Efendi diye maruftur.Kendisi hüsni hattı sülüs ve neshi Nefeszade İsmail Efendi'den temeşşuk ve taliki dahi öğrenip akranlarından üstündür.Baki Paşa'nın vezirliğinden önce Halep muhassılı iken katiblik hizmetini yapardı.H.1106 yılında vefat etti.Türkçe ve farsça şiirleri vardır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:393
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin İsmail Bağdadi

Hattat Muhammed bin İsmail,Bağdat'lıdır.Hüsni hattı sülüs ve neshi bizzat İbn Mukle Vezir'den temeşşuk ve talim etmiştir.Üstadının vefatından sonra bir sene sonunda bu da vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.393
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin İsmail İmam Buhari

Hattat Muhammed bin İsmail,İmam Buhari'dir.Sahih(güvenilir) sayılan hadisleri aktaranlardan biridir.H.194 yılında doğup H.256 yılında vefat etmiştir.Semerkand'da Hartenk'de medfundur.Hüsni hattı sağ ve sol eliylede yazardı.Kitabında dokuzbinsekseniki hadis vardır.Mükerrer olanları çıkartırsanız ikibinaltyüzyirmiüç hadis kalır diye İbn Hacer yazar.

Tuhfe-i Hattatin S.392-393
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL








Hattat Mehmed Arif bin Ahmed

Hattat Mehmed Arif bin Ahmed,şehridir.Kendisi padişahın muhafız takımındandı.Çoban Çavuş camii yakınında sakindir.Hüsni hattı sülüs ve neshi Hoca Mehmed Rasim efendi'nin talebelerinden Hammami Mehmed Ağa'dan talim ile icazet almıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:392
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

18 Mart 2016 Cuma

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed,şehridir.Babası Haleb asıllı olup hala bedestani olup hüsni hattı sülüs ve neshi Seyyid Yusuf Hakkı isimli muallimden temeşşuk edip Hoca Mehmed Rasim Efendi'nin hattını taklid ile menfaat sağlamakla sanatının ruhaniyetine ters düşmüştür.Hala Haseki SUltan mahallesinde sakindir.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:392
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed,şehridir.Babası,Muhsinzade Eski sadrazam Abdullah Paşa'nın ekibindendir.Kendisi hüsni hattı Seyyid Ahmed Hocazade'den temeşşuk ile icazet almıştır.Akranlarında üstün idi.Beyzavi ve Kütüb-i Sitte yazmıştır.Molla Gürani civarında sakindir.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:392
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Ahmed Güzelhisarlı

Hattat Mehmed bin Ahmed,Aydın Güzelhisar'dandır.Hac sonrası Hüsni hattı sülüs ve neshi Çineli Mustafa Efendi'den mezun olmuştur.Hala Atik Ali Paşa Camii hareminde Celveti tekkesinde üstadı gibi odası vardır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.391
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed Edirnevi

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed,Edirne'lidir.Babası,Teberdar Mehmed Paşa'ya kethuda olmuştur.Hüsni hattı Şugli Ahmed Dede'den temeşşuk ile mezun olup Hazinedar Ömer Ağa'nın katiblik hizmetini yapar.Ömer Ağa Mısır'a sürülür,bu da Emin Ağazade Sadık Ağa dairesine girmiştir.Müstakimzade'nin anlatımından aynı dönemde hayatta oldukları anlaşılmaktadır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:391
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Nazif bin Ahmed Mevlevi

Hattat Mehmed Nazif bin Ahmed,şehridir.Köprülü Mehmed Paşa kütüphanesinde Hafız'l-kütübdür.Hüsni hattı sülüs ve neshi Elhac Salih Efendi'den istifade etmiş hatta talikde dahi istifade etmiştir.Mevlevi idi.H.1202 yılında vefat etti.Üsküdar'da Dede'ler dairesi karşısında defn olundu.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:391
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Ahmed Memiş Çelebi

Hattat Mehmed bin Ahmed,şehridir.Babası ve kendisi arakiyyeci(yünden yapılan külah başlık) idi.Kendisi Memiş Çelebi diye maruftur.Hüsni hattı sülüs ne neshi Emir Efendizade Abdülhalim Efendi'den temeşşuk ile icazet almıştır.Sonra Mehmed Rasim Efendi'den hattın incelikleri üzerine icazet almıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:391
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed Rodoscuklu

Hattat Mehmed Emin bin Ahmed,doğum yeri olan Rodoscuk yani Tekfurdağı'nda buğday katibidir.Hüsni hattı sülüs ve neshi büyük biraderi Resul Efendi ile beraber Hoca Mehmed Rasim Efendi'den talim ile icazet almıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:390-391
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Ahmed

Hattat Mehmed bin Ahmed,şehridir.Hüsni hattı Aralık imamı Mehmed Efendi'den talim ile temeşşuk edip icazet almıştır.Hala fındıklı'da sakindir.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:390
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Tayyib bin Ahmed Tayyib

Hattat Mehmed Tayyib bin Ahmed Tayyib,şehridir.Ceddi Lahuri Elhac Tayyib,Edirne'de Hindiler tekkesi şeyhi iken H.1111 yılında vefat etti.Kendisi At meydanı yakınında Firuz Ağa Camii civarında bir ev ve dükkan alıp aşşab sanatıyla meşguldu.Hüsni hattı sülüs ve neshi Ayasofya medresesi sakinlerinden Yusuf Efendi'den temeşşuk ve tedarik etmiştir.H.1183 yılında vefat etti.Üsküdar'da medfundur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.390
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Ahmed İmam

Hattat Mehmed bin Ahmed,şehridir.Koca Mustafa Paşa Camii imamı idi.Hüsni hattı Mustafa Rakım Efendi'den tahsil etmiştir.Sünbüliyye tarikatındandı.H.1156 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.390
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Said bin Ahmed Berberzade

Hattat Mehmed Said bin Ahmed,Babası Mahmud Paşa'da Macuncu Rahiki civarında Berberzade diye bilinirdi.Dükkanın üstünde bir odada sakin olup Hüsni hattı Şekercizade Seyyid Mehmed Efendi'den talim edip icazet almıştır.H.1192 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.388
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Ahmed Mücellid

Hattat Mehmed bin Ahmed,şehridir.Mücellid demekle bilinir.Hüsni hattı sülüs ve neshi Hoca Mehmed Rasim Efendi'den tahsil etmiş hatta talikide öğrenmiştir.Hala katiblikle meşgul ve Süleymaniye kütüphanesindedir.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:388
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Sadık bin Ahmed Evliyazade

Hattat Mehmed Sadık bin Ahmed,şehridir.Cerrah Evliyazade Hüseyin Ağa'nın damadı olmakla kendiside Evliyazade demekle maruftur.Cerrahlıkta atalarından dolayı mahareti vardır.Hüsni hattı aklam-ı mütenevviyi Hoca Mehmed Rasim Efendi'den talim ile icazet almıştır.Üstadını takliden yazdığı yazılar çok güzeldi.Yedekçiyan Ahırlarında hizmetteydi.H.1194 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.387
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Emin Recai bin Ahmed

Hattat Mehmed Emin Recai bin Ahmed,şehridir.Reis kalemi tayfalarındandır.İkinci tezkireci sonra birinci tezkireci oldu.Hüsni hattı sülüs ve neshi Şekercizade Seyyid Mehmed Efendi'den temeşşuk ile icazet almıştır.H.1194 yılında vefat etti.Şehzade Camii'nde medfundur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.387
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattatın 2017 senesinde gördüğüm bir eseri aşağıdadır.Mustafa ÜZEL


Hattat Mehmed bin Ahmed Efe Efendi

Hattat Mehmed bin Ahmed,şehridir.Efe Efendi diye bilinir.Şehzade Sultan Mehmed'e yakınlığı sebebiyle adı geçen camiide hatib ve imam olmuştur.Reis-ül-kurra Yusuf Efendizade Abdullah Efendi'den Kuran ve tefsir-i Furkan ahz etmiştir.Hüsni hattı Tabib Hasan Efendi'den tedarik ve icazet etmiştir.H.1181 yılında vefat edip Eyub'te İdris köşkü'ne geçilen yolun kuzey tarafta defn olundu.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:386-387
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Derviş Mehmed bin Ahmed bin Mehmed Tokadizade

Hattat Derviş Mehmed bin Ahmed,şehridir.Babası Tokadi Ahmed Efendi'de kitabımızda geçer.Kendisi Enderun-ı Hümayun'da iken hüsni hattı sülüs ve neshi ababsında talim ile mezun olmuş ve sır katibi olmuştur.Daha sonra cebeci ocağı katibi oldu.Sipah katibi iken H.1142 yılında vefat etti.Evi bitişiğinde Akarçeşme civarında vaki Emin Sinan Camii hareminde medfundur.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:386
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mesud bin Halil el-Ültivi

Hattat Mesud bin Halil el-Ültivi,üstadı Mehmed Hulusi Efendi'dir.H.1299 yılında tamamladığı bir eserini gördüm.Mustafa Üzel




Hattat Ahmed Ragıb

Hattat Ahmed Ragıb,hattatın 2013 senesinde icazetnamesini gördüm.H.1215 tarihli icazetnamesinde üstadı Esseyyid Hafız Ahmed Nazifi efendidir.Mustafa Üzel




Hattat Sultan Mehmed bin Ahmed Han bin Mehmed Han

Hattat Sultan Mehmed bin Ahmed,Sultan II.Ahmed Han'ın ondört çocuğundan üç Mehmed'in ikincisidir.H.1170 yılında zehirlenerek şehid olmuştur.Kendi hüsni hatlarıyla bir Mushaf-ı Şerif ve Hilye-i Şerife'yi Sultan II.Mustafa Han türbesine koymuşlardır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:384
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

17 Mart 2016 Perşembe

Hattat Muhammed Rıza bin Ahmed Hansari

Hattat Muhammed Rıza bin Ahmed,Hansaridir.Suyuti'ye göre Faris'ten Cerbazekan kariyesindendir.O beldede iyi bir hafız olup H.1120 yıllarında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:384
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Muhammed Şems Suudi Hanefi bin eş-Şeyh Mısri

Hattat Muhammed bin Ahmed,Mısri'dir.Şems Suudi Hanefi bin eş-Şeyh demekle maruf ve muhaddistir.Temimi hüsni hat ve sair maarifini nakl eder.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:384
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Mevdud Ebu Cafer Mısri

Hattat Muhammed bin Ahmed,Mısri'dir.Künyesi Ebu Cafer'dir.Toluniyye devletinde AHmed bin Tolun'a sır katibi oldu.Hüsni hattı zamanının en güzellerindendi.H.308 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:383
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Muhammed Mısri

Hattat Muhammed bin Ahmed,Mekki-i Mısri'dir.Mısır'da hat temeşşuk edip Mekke kadısı olmuştur.Biraderi gibi Hanefi idi.Altmışsekiz yaşında H.859 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.383
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed Gıyaseddin el Halili Tebrizi

Hattat Muhammed bin Ahmed,Tebriz'lidir.Gıyaseddin el Halili bunlardır.Sultan II.Murad Han'a hediye olarak İran şahı Tahmasb bin İsmail bunlara bir mushaf-ı şerif yazdırmıştır.H.983 yılında tamamlanan Mushaf hediye edildi,hala Ebu Eyyübi Ensari türbesinde bulunmaktadır.Sadrazam Murad Paşa türbesindede H.979 yılında yazdığı kırkıncı Mushaf bulunmaktadır.Aynı türbede H.627 yılında tamamlanmış,hattatı belli olmayan bir Mushaf daha vardır ki görmeye değer.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:382
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin Ahmed bin Adil Paşa Hafızüddin Berdai

Hattat Mehmed bin Ahmed,Berdaidir.Lakabı Hafızüddin idi.Tebriz'de Fazıl Mezid'den murad üzere ahz ile istifade edip Yakutane sülüs ve neshe dahi sahib iken Erdebil Oğlu Şah İsmail'in karışıklık çıkarması üzerine Osmanlı'ya kardeşi Abdülfettah(Kitabımızda geçer) ile Şeyh Hamdullah'tan talim etmiştir.İstanbul,İznik,Sahn sonra ayasofya'ya müderris olup yetmiş akçe maaş ile emekli edildi.H.957 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:381
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Süleyman Şemseddin Ezrai Mısri

Hattat Muhammed bin Ahmed,Mısri'dir.Şemseddin Ezrai derlerdi.Önce Hanefi idi.Baalbek kadısı oldu.Sonra tekrar Hanefi oldu.Muhaddistir.Hüsni hatla yazdığı yazılar bilinir.H.833 tarihinde vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:381
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Muhammed bin Muhammed Ebu Abdullah bin Merzuk el Merzük Magribi

Hattat Muhammed bin Ahmed,Magribidir.Abdullah bin Merzuk el Maliki demekle arif ve ikibin adet Şeyh'den istifade etmiş bir seyyah ve hattat idi.Endülüs Sultan'ının iltifatına sahib olmuşken Suyuti'nin yazdığı sebeble eşyalarına el konmuş ve zındana atılmıştır.Sonra Mısır'a dönüp Sultan Said Eşref Şaban tarafından Şeyhuniyye ve Surgatmişiyye ve sair medresede müderris oldu.Kaside-i Bürde'ye şerhi vardır.Yaşı yetmiş iken H.781 yılında vefat etti.


Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:380-381
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Muhammed bin Ferec Ebu Abdullah Tarsuni Şarki

Hattat Muhammed bin Ahmed,şarkidir.Künyesi Ebu Abdullah Tarsuni'dir.Yakutane hat ve tezhib,cild ve şiraze ile akranlarında üstün olup Vezir İbn el Mahruk onu kütüphanenin hafız yapmışken,münakaşa edince İfrikiyye'ye sürgün edildi.Endülüs'te H.730 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:380
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed Tayyib Şah Bağdadi

Hattat Muhammed bin Ahmed,Bağdat'lıdır.Tayyib Şah demekle maruftur.Hüsni hattı bir müddet babasından talim edip sonra Yakut Musta'sımi'den öğrendi.Her harfin irabını kendi kalemiyle vaz eylemek bunun icadıdır.H.711 yılı sonunda vefat etti.


Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:380
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Abdullah Ebu Abdullah bin Sevvaş Fihri Arabi

Hattat Muhammed bin Ahmed,Arabi'dir.Ebu Abdullah bin Sevvaş demekle ariftir.H.619 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.370
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Hamza Ebu'l-Ferec Şeref el Küttab el-Hilli eş-Şair Iraki

Hattat Muhammed bin Ahmed,Irak'lıdır.Künyesi  Ebu'l-Ferec Şeref el Küttab el-Hilli eş-Şair'dir.İmam Suyuti'nin yazdığına göre Bağdat'a gelip Abdullah bin Haşşab'dan ilm ve hüsni hat öğrenmiştir.Muhaddis ve müderris olup Vezir İbn Hübeyre ile sohbet etmiş,vezirlikde yapmıştır.H.580 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.379-380
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Hüseyin bin Mahmud Ferruh-ı Katib Ebu Nasır es-sedid Evani

Hattat Muhammed bin Ahmed,Evanidirki Şam'ın kariyelerindendir.Ferruh-ı Katib ve Ebu Nasır es-sedid dahi derler.Hüsni hatda kamil olmakla Vezir İbn Hübeyre'ye katib olmuştur.Risalettür-rebi ve başka eserleri vardır.Haride ve Zeyli'de bahsedilir.H.558 veya iki sene önce vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.379
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin Ahmed bin Muhammed Ebu'l-Hasan Magribi

Hattat Muhammed bin Ahmed,Magribidir.Künyesi Ebu'l-Hasan'dır.Hüsni hattı Bevvabane'de mahir bir hattattır.H.540 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:379
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat el-Vezir Muhammed bin Ahmed Saymuri

Hattat el-Vezir Muhammed bin Ahmed,Vezir İbn Mukle'den talimiyle hüsni hattı öğrenmiş,Tagrıberdi beyanı üzere Büveyh devletinden Ahmed Muizzü'devle'ye divan katibi ve vezir olmuştur.H.339 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.379
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Hafız Mehmed bin İbrahim Mevlevi,Edirnevi

Hattat Mehmed bin İbrahim,Edirne'lidir.Hafız oğlu hafız olup Kıyık semtinde Noktacızade mahallesinde imamdır.Balaban Paşa imamı Seyyid Mustafa Efendi'den hat talim edip yirmi yaşında iken H.1114 yılında icazet almıştır.Mushaf-ı Şerif,Delail ve sair eserler yazmaktadır.Müstakimzade zamanında hayatta idi.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:378
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattatın yurt dışında gördüğüm bir eserinin fotoğrafı ektedir.Mustafa ÜZEL





Hattat Mehmed bin İbrahim Zindanizade

Hattat Mehmed bin İbrahim,Babası sipah ocağı çavuşlarından ve macuncu mahallesi eczasından idi.Meşhur seyyidlerden Zindani Emir Efendi'nin oğlu oğlu olup Lagari Zaviyesi şeyhi iken H.1151 yılında vefat eden Şeyh Seyyid Hüseyin Efendi bu zatın atasıdır bu nedenle zindan katibi olmuştur.Hüsni hattı sülüs ve neshi Taşmektebli Mustafa Rakım Efendi'nin taliminden icazet almıştır.Müstakimzade'nin anlatımından aynı dönemde yaşadıkları anlaşılmaktadır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.378
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Bıçakçızade Hafız Mehmed


Hattat Bıçakçızade Hafız Mehmed,hattat hakkında henüz malumat bulamadım.Sitemizde bulunan Hattat Ahmed ve Seyyid Halil Dimetokavi'nin üstadıdır.Gördüğüm bir eserinin fotoğrafı ektedir.Mustafa Üzel



16 Mart 2016 Çarşamba

Hattat Mehmed bin İbrahim bin Şaban

Hattat Mehmed bin İbrahim,şehridir.Babası Davud Paşa mahkemesi mübaşirlerindendir.Kendisi hafızlardan olup Sulu Manastır yakınında Abdi Çelebi isimli hayırseverin hayrı olan Çilingirler camii'nin imamıdır.Hüsni hattı Emri Efendizade Seyyid Abdülhalim Efendi'den temeşşuk ile icazet almıştır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:378
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed bin İbrahim Kara Mehmed Çelebi

Hattat Mehmed bin İbrahim,şehridir.Katib Kasım Mescidi müezzini Kara Mehmed Çelebi'dir.Hüsni hattı sülüs ve neshi Mehmed Giridi'den temeşşuk ile icazet almıştır.Mescidin mihrabına Şeyh Hamdullah hattıyla onbeş kuruşa otuz cüz yazmıştır.H.1170 yılında vefat etmiştir.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S.377-378
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Muhammed bin İbrahim Dımaşki

Hattat Muhammed bin İbrahim,Dımaşk'idir.Dımaşk kariyesinden Zencil isimli köydendir.Hüsni hattat maharetini İbn Hacer Dürer'de ve Temimi dahi anlatır.Fıkh eserleri vardır.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:377
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed Rakım Paşa bin İbrahim

Hattat Mehmed Rakım Paşa bin İbrahim,şehridir.Babası defterdardı.Hüsni hattı sülüs ve neshi Üstad'ı Pür-Nur,Saray muallimi,İmamı Camii Mir-Ahur Emir Efendi merhum'dan temeşşukla icazet almıştır.Devlet-i Aliyye hizmetinde Mısır,Bağdat ve sair beldeyi bilhassa Hacc-ı Beyt-i Mükerreme etmiştir.Cidde'ye nakl olup orada H.1183 yılında vefat etti.

Müstakimzade Tuhfe-i Hattatin S:376
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattat Mehmed İsmet bin İbrahim bin Hasan Hacı Efendi

Hattat Mehmed İsmet bin İbrahim,şehridir.Lalezar'da doğmuştur.Zinnureyn Osman Efendi'den hüsni hattı ve sülüsü temeşşuk etmiş ve mezun olmuştur.Müderris iken Nakşibendi tarikatına dahil olmuştur.H.1160 yılında vefat etmiş ve Merkez Efendi Hangahında defn olundu.Lugat-i Şahidi şerhi ve Rubu risalasi ve sair tarih eserleri hatta şiirleri dahi vardır.


Müstakimzade Tuhfe-i hattatin S.375-376
Çeviri ve sadeleştirme Mustafa ÜZEL

Hattatın Nuri Osmaniye Kütüphanesinde 853 numarada kayıtlı H.1133 yılında İstanbul'da tamamladığı bir intihsa eseri vardır.Mustafa ÜZEL